Results 1 to 8 of 8

Thread: No sound

  
  1. #1

    Default No sound

    Hi

    I've been using KeeperFX to play DK1 for about 3 months now and it's been fine but for the past few days the sound has disappeared - the game plays okay and sound works as normal on everything else on my PC, but not this game now. I don't know if this has anything to do with it but the problem started just after I took the wires out of the back of my PC to clean it. When I plugged everything back in, all is okay but no sound in Dungeon Keeper. Probably just a coincidence though. My PC is a desktop, Windows 10 64 bit. I've searched the forums and saw someone else had a sound problem but was using some surround sound set up - mine is just two little desk speakers, nothing fancy and as I say the game was fine until a few days ago. Any advice would be much appreciated!

  2. #2

    Default Re: No sound

    Make sure the game's volume is turned up, both in the game and on Windows's volume mixer.

  3. #3

    Default Re: No sound

    Have you been playing with the launcher and have you enabled 'nosound' as an option there? What does your log file say?

  4. #4

    Default Re: No sound

    Yes volume turned up everywhere, in game and on PC, speakers all working fine. Yes playing with the launcher and I've not turned off the sound in the options but just checked in case it was accidentally turned off but the box is unchecked. The log is below, I'm certainly no PC whizz so don't understand much of it but even I can see it says Can't start playing sample so something somewhere has gone wrong!

    I did try downloading one of the nightly builds and pasting in the files from that, it overwrote some files but all that has done is I can't load old saves, otherwise works fine but still no sound. If you can see anything from the below log I could try to fix that would be great.

    Thanks for trying help.


    Dungeon Keeper FX ver 0.4.6.1834 (standard release)
    LOG CREATED @ 19:43:17 09-04-2019

    Sync: LbMouseChangeMoveRatio: New ratio 256x256
    Sync: CPU GenuineIntel type 0 family 6 model 14 stepping 3 features bfebfbff
    Sync: PhysicalMemory 32
    Sync: Memory-demanding features enabled.
    Sync: LbScreenSetup: Mode 640x480x32 setup succeeded
    Sync: Moon phase -0.7906
    LbDataFree: freeing "*PALETTE"...done
    LbDataFree: freeing "*SCRATCH"...done
    Sync: LbMouseChangeMoveRatio: New ratio 128x128
    Sync: GraphicsHeap Size 8388608
    Sync: SoundHeap Size 8388608
    Sync: init_sound_heap_two_banks: Got sound buffer of 8357696 bytes, samples in banks: 840,126
    Sync: Pentium Pro polygon rendering on
    Sync: setup_game: Speech recognition disabled: KeeperSpeech module not found
    LbDataFree: freeing "data/pointer64.dat"...done
    LbDataFree: freeing "data/pointer64.tab"...done
    Sync: LbScreenSetup: Mode 640x480x32 setup succeeded
    Sync: LbMouseChangeMoveRatio: New ratio 256x256
    Sync: get_startup_menu_state: Standard startup state selected
    Sync: Frontend state change from 0 into 1
    Sync: Created menu ID 18 at slot 0, pos (0,0) size (640,480)
    Sync: Frontend state change from 1 into 2
    Sync: Created menu ID 19 at slot 0, pos (0,0) size (640,480)
    Sync: Frontend state change from 2 into 10
    Sync: Frontend state change from 10 into 0
    LbDataFree: freeing "ldata/frontft1.dat"...done
    LbDataFree: freeing "ldata/frontft1.tab"...done
    LbDataFree: freeing "ldata/frontft2.dat"...done
    LbDataFree: freeing "ldata/frontft2.tab"...done
    LbDataFree: freeing "ldata/frontft3.dat"...done
    LbDataFree: freeing "ldata/frontft3.tab"...done
    LbDataFree: freeing "ldata/frontft4.dat"...done
    LbDataFree: freeing "ldata/frontft4.tab"...done
    LbDataFree: freeing "*FE_BACKUP_PAL"...done
    Sync: LbScreenSetup: Mode 1024x768x32 setup succeeded
    Sync: LbMouseChangeMoveRatio: New ratio 400x400
    Sync: GraphicsHeap Size 8388608
    Sync: reenter_video_mode: Switched video to 1024x768x32 (mode 29)
    Sync: Created menu ID 1 at slot 0, pos (0,0) size (219,625)
    Sync: Created menu ID 5 at slot 1, pos (0,0) size (219,625)
    Warning: check_food_on_subtile_for_reposition_in_room: The GARDEN capacity 22 exceeded; space used is 22
    Error: get_dungeon_f: food_moves: Tried to get non-existing dungeon 5!
    Sync: Created menu ID 8 at slot 2, pos (381,275) size (481,188)
    Sync: Created menu ID 14 at slot 3, pos (402,236) size (438,266)
    Sync: Created menu ID 8 at slot 2, pos (381,275) size (481,188)
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: Created menu ID 10 at slot 3, pos (415,278) size (413,181)
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    Sync: play_sample_using_heap: Can't start playing sample 172
    LbDataFree: freeing "data/gui1-64.dat"...done
    LbDataFree: freeing "data/gui1-64.tab"...done
    LbDataFree: freeing "data/font2-64.dat"...done
    LbDataFree: freeing "data/font2-64.tab"...done
    LbDataFree: freeing "data/font1-64.dat"...done
    LbDataFree: freeing "data/font1-64.tab"...done
    LbDataFree: freeing "data/slab0-1.dat"...done
    LbDataFree: freeing "data/gui2-64.dat"...done
    LbDataFree: freeing "data/gui2-64.tab"...done
    LbDataFree: freeing "*B_SCREEN"...done
    Sync: LbScreenSetup: Mode 640x480x32 setup succeeded
    Sync: LbMouseChangeMoveRatio: New ratio 256x256
    Sync: get_startup_menu_state: Undecided victory state selected
    Sync: Frontend state change from 0 into 3
    LbDataFree: freeing "ldata/lndflag_ens.dat"...done
    LbDataFree: freeing "ldata/lndflag_ens.tab"...done
    Sync: Frontend state change from 3 into 1
    Sync: Created menu ID 18 at slot 0, pos (0,0) size (640,480)
    Sync: Frontend state change from 1 into 9
    Sync: Frontend state change from 9 into 0
    LbDataFree: freeing "*SCRATCH"...done
    LbDataFree: freeing "*TEXTURE_PAGE"...done
    LbDataFree: freeing "data/creature.tab"...done
    LbDataFree: freeing "data/palette.dat"...done
    LbDataFree: freeing "data/bluepal.dat"...done
    LbDataFree: freeing "data/redpall.dat"...done
    LbDataFree: freeing "data/lightng.pal"...done
    LbDataFree: freeing "data/dogpal.pal"...done
    LbDataFree: freeing "data/vampal.pal"...done

  5. #5

    Default Re: No sound

    No, that's actually just fine. The game simply shipped with lots of sounds missing. Sound 172 is supposed to be the sound imps make when they reinforce walls, but it was never included in the game. This one just happens to be added here, in an alpha from the unofficial release.

    That doesn't help you though, but is it particularly strange that it happened recently. You could check the sound settings of your pc, if you did enable surround sound - even with just the two speakers - that is enough to cause KeeperFX bugging out.

    Beyond that, I've got no idea what caused it to stop working, is there anything you did between it working and it not working?

  6. #6

    Default Re: No sound

    I've gone through all the sound settings I could find and came across the box for surround sound and that is definitely not enabled so not that I'm afraid. The only thing I did between having sound and no sound in DK is taking the wires out the back so I could clean inside the PC. But all wires are definitely back in their proper sockets and as I say the sound is fine in everything else so I don't think it is because of that. The only other thing I would say though is that the volume of the sound in DK was never great and I did have to turn the volume up a bit to hear it (but at least there was some sound there). And the game has frozen, only a few times but each time it did that the sound seemed a little more muffled afterwards. It also froze just after I did the clean and that is when the sound went off altogether - but that does seem a bit too weird, the game freezes and each time the sound gets worse until it disappears altogether - does that make any sense?

  7. #7

    Default Re: No sound

    Just to be sure, you do know there's an ingame sound/volume menu as well right?

    But no, does not make much sense to me, a crash should have no effect on the next session. But you could try a fresh install for the heck of it.

  8. #8

    Default Re: No sound

    Quote Originally Posted by YourMaster View Post
    Just to be sure, you do know there's an ingame sound/volume menu as well right?

    But no, does not make much sense to me, a crash should have no effect on the next session. But you could try a fresh install for the heck of it.
    Re the ingame sound, yes I know there is one option in the main menu and also ingame in the same window as the save/load etc - I have checked both several times and they are on full. So yes a reinstall does seem the only thing left to try now.

    Thanks again for helping!
    *******************

    UPDATE! Reinstalled and sound now working perfectly!
    Last edited by Minky; April 10th, 2019 at 21:44.

Similar Threads

  1. No in game sound?
    By endeekay in forum KeeperFX
    Replies: 2
    Last Post: March 9th, 2014, 16:41
  2. No sound at all?
    By HuKo in forum KeeperFX
    Replies: 5
    Last Post: July 1st, 2013, 02:17
  3. New sound effects
    By DragonsLover in forum KeeperFX
    Replies: 8
    Last Post: September 9th, 2011, 02:37
  4. Loss of sound
    By Duke Ragereaver in forum DK1 Troubleshooting
    Replies: 20
    Last Post: March 20th, 2011, 08:56
  5. KeeperFX 0.38b sound bug
    By jomalin in forum KeeperFX
    Replies: 7
    Last Post: February 20th, 2011, 22:59

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •